Nincs engedélyezve a javascript.
#suliLOVE – Hogyan készült?

#suliLOVE – Hogyan készült?

Ismerd meg a teljes történetet, hogyan lett kósza gondolatból ifjúsági könyvsorozat!

2020. augusztus 13.

A #suliLOVE-sorozat szerzője, Kemény Kristóf már számtalan önéletrajzi kötet ötletgazdája és felelős szerkesztője volt, emellett pedig Frei Tamás sikerkönyveit menedzselte és lektorálta. Puskás Ferenc gyerekkoráról szóló mesekönyvsorozata a kicsik nagy kedvence lett az elmúlt években, ráadásul idén áprilisban megjelent a mesék alapján készült animációs filmek nyitó epizódja. Kristóf hobbija az írás, a futball pedig az élete: Angliában végzi az edzőképzést, a Budapest Honvéd szakmai csapatában dolgozik. Az angol foci szerelmesei a DigiSport TV-n, a Premier League közvetítéseinél találkozhatnak vele szakértőként.

Hogyan pattant ki egy ifjúsági könyvsorozat gondolata egy sikeres sportszakember fejéből? Egyrészt Kristóf fia, Dávid hamarosan serdülőkorba lép, így a tinikor nagy kérdéseivel szülőként lassan égető közelségbe kerül. Másrészt őt is elérte a mindannyiunk évét meghatározó járványügyi kijárási korlátozás. A szerző azonban úgy döntött, nem hagyja veszni ezt a faramuci időszakot, tollat ragadott, és nekilátott az első hazai ifjúsági könyvsorozatnak, ami megmutatja, milyen is valójában tininek lenni a mai világban.

Kétségtelen, hogy a képzelőerő és a nosztalgia elengedhetetlen szerepet játszottak a Bekavarás megírásakor, ám a mai, dinamikusan változó világban felnőttként szinte lehetetlen eligazodni a tinédzserek szokásai között: mindennap egy új közösségimédia-trend, folyamatosan pörgő lájkok és érthetetlen rövidítések, szlengek. Kemény Kristóf azonban nem adott alább a hitelességből: tizenkét és tizenhét év közötti fiúkat és lányokat kért meg arra, hogy őszinte véleményükkel, tapasztalataikkal formálják a könyv nyelvezetét, stílusát, a benne zajló eseményeket. Egy tinédzser fiú szerepébe még csak-csak képes volt belebújni, ám Lilu nézőpontjához már támpontokra volt szüksége: a tesztolvasó lányok és felnőtt nők – többek között a nővére – segítségével írta meg, milyennek is tűnik a világ egy fiatal lány szemszögéből.

A szerző így mesélt a #suliLOVE-sorozatról:


„Nem állítom, hogy aki elolvassa a könyveket, megismeri, milyen voltam tinédzserként, és azt sem, hogy valamennyi sztori velem történt meg, de kétségkívül jó volt visszapörgetni az éveket és kicsit ismét visszaülni az iskolapadba, bosszantani a tanárokat, belezúgni egy helyes lányba, majd udvarolni neki.

A #suliLOVE ugyan Márk és Lilu története, de mindannyian átélhettünk hasonló kalandokat, hasonló örömöket és bánatokat; akár mi is mondhatnánk ezeket a mondatokat, és akár mi is találhatnánk magunkat az ő helyükben.”